Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Πολιτισμός και βαρβαρότητα

(Ο Μ.Κ. έστειλε στην ΕΡΤ τα παρακάτω)
Αναφέρομαι στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «Στην υγειά μας» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο βράδυ. Στην εκπομπή αυτή φιλοξενούνται πολλοί τραγουδιστές και ακούγονται καλά ελληνικά τραγούδια. Οι τραγουδιστές πλαισιώνονται από συνθέτες, ηθοποιούς, συγγραφείς και άλλους πνευματικούς ανθρώπους. Πρόκειται για μια καλή εκπομπή. Και οι καλές εκπομπές δεν είναι πολλές στην τηλεόραση.
Όμως, μερικές φορές, και με ιδιαίτερη πυκνότητα τώρα τελευταία, στην εκπομπή αυτή συντελούνται απρέπειες, ανεπίτρεπτες για ανθρώπους που, κατά τεκμήριο, δεν είναι αμόρφωτοι ή ακαλλιέργητοι. Μερικοί λοιπόν από τους πνευματικούς αυτούς ανθρώπους, όταν έρθουν στο κέφι με τις ωραίες πράγματι μουσικές, αρχίζουν να σπάνε πιάτα, και μη αρκούμενοι σ’αυτήν την αθλιότητα αρχίζουν να ανατρέπουν τα τραπέζια, να τα κάνουν δηλαδή γυαλιά-καρφιά. Και να χορεύουν μέσα στα συντρίμμια ενώπιον του πανελληνίου (η εκπομπή έχει πολλούς θεατές).
Δεν έχω καμία πρόθεση να υποδείξω τρόπους διασκέδασης ή ψυχαγωγίας. Ο καθένας μπορεί να πάει σε όποιο χώρο επιθυμεί και να εκτονωθεί κατά τις ανάγκες του και το επίπεδό του. Ακόμα και στη συγκεκριμένη εκπομπή. Όμως η κρατική τηλεόραση οφείλει να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά της, περικόπτοντας τις βαρβαρότητες. Και για έναν ακόμη λόγο. Είναι κρίμα, οι θεατές να βλέπουν αυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους να φέρονται ως έξαλλοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, όταν ενθουσιάζονται με τη νίκη τής ομάδας τους.
Και τρεις ρητορικές ερωτήσεις;
Σε διάφορα σχολικά κτήρια γίνονται κατά καιρούς μουσικές εκδηλώσεις. Τι να λέμε στους νέους, όταν έρχονται στο κέφι;
Πώς μπορούν σοβαροί καλλιτέχνες να ανέχονται τη μίξη τού πολιτισμού τους με την αθλιότητα;
Η ΕΡΤ, στην προαναγγελία της εκπομπής, διαφημίζει και τις σκηνές αυτές. Ο λόγος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: